Telefonist(e) / Receptionist(e)

Algemeen

telefonisteAls telefoniste / receptioniste ben je in veel gevallen het eerste aanspreekpunt van het bedrijf waar je werkt. Je functioneert als ‘visitekaartje’ in deze representatieve baan. Je draagt zorg voor het te woord staan van klanten, zowel mondeling als telefonisch, en je verricht over het algemeen lichte administratieve werkzaamheden. Deze functie komt erg vaak voor in bedrijven, dus de vraag naar mensen die deze baan willen vervullen is erg groot.

Zie je jezelf al helemaal zitten achter de balie van een leuk bedrijf en ga je graag met mensen om? Dan kun je deelnemen aan de praktijkgerichte opleiding Telefoniste / Receptioniste!

De opleiding

Vooropleiding

Er is geen specifieke vooropleiding vereist.

Niveau

Het niveau van deze opleiding is te vergelijken met MBO, niveau 2.

Programma

De opleiding bestaat uit de volgende vier modulen:

 1. Telefoneren
 2. Toetsenbordvaardigheid
 3. Praktijkvaardigheden
 4. Tekstverwerken (Word)

Het is ook mogelijk om je in te schrijven voor één of enkele losse modulen.

Opleidingsduur

De opleiding bestaat uit twee keer tien weken. In elke periode van tien weken worden twee modulen gegeven. De gehele opleiding kan dus in twintig ochtenden of avonden (een half jaar) worden afgerond. Elke module wordt afgesloten met een examen van BTA College, dat in de tiende week wordt afgenomen. Je legt dit examen af in de vertrouwde omgeving van je eigen school! Het is ook mogelijk om de cursus versneld te volgen. Je kunt er dan voor kiezen om de cursus in twee dagdelen per week te volgen. Je bent dan na 10 weken klaar met de opleiding.

Diploma/certificaat

Alle modulen worden afgesloten met een examen van BTA College. Bij voldoende resultaat geeft dit recht op een BTA College certificaat. Indien de resultaten van alle modulen samen aan de slagingsregels voldoen, ontvang je het diploma Telefonist(e)/Receptionist(e) van BTA College. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een landelijk erkend LSSO examen. U dient zich dan zelf per module aan te melden bij het examenbureau LSSO. Kosten voor het landelijk examen LSSO zijn niet inbegrepen.

Vrijstellingen

Voor de module Toetsenbordvaardigheid wordt een vrijstelling verleend indien een gelijkwaardig diploma of certificaat (blindtypen 10- vingersysteem, minimaal 130 aanslagen per minuut) kan worden overlegd, dat minder dan drie jaar geleden is behaald. Het is na overleg mogelijk een instaptoets af te leggen, wanneer een diploma niet erkend is of ouder dan drie jaar. Bij voldoende resultaat ontvang je een vrijstelling. Voor de module Tekstverwerken wordt een vrijstelling verleend op basis van een erkend diploma of certificaat dat minder dan drie jaar geleden is behaald voor de juiste versie van het tekstverwerkingsprogramma Word.

Als je denkt voor een vrijstelling in aanmerking te komen, kun je daarvoor een schriftelijk verzoek indienen. Je moet dat verzoek wel voor het begin van de opleiding insturen. Sluit kopieën van diploma’s, certificaten en cijferlijsten bij.

Waar/wanneer

Startdata

Je kunt op vier momenten per jaar met de opleiding starten. De modulen zijn onafhankelijk van elkaar te volgen.

 • Start september
 • Start november
 • Start februari
 • Start april
  Direct starten is ook mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden!

Lestijden

Van 09.30 – 12.00 of 19.00 tot 21.30 uur (één uur en een kwartier per module), inclusief een pauze van vijftien minuten. De cursus wordt gegeven op de dinsdagavond en/of de woensdagochtend.

Leslocatie

BTA College

Kosmonaut 6b
3824 MK AMERSFOORT

t. 033 2586609

Tarieven

Prijs opleiding Telefonist(e)/Receptionist(e)

 • Modulen:
  Toetsenbordvaardigheid 
  Tekstverwerken 
  Telefoneren 
  Praktijkvaardigheden 
 • Prijs voor de gehele opleiding in losse modulen is € 929,--.
  Prijs bij aanmelding complete opleiding € 879,--. Uw voordeel € 50,--.
  U kunt de complete opleiding ook betalen in 6 termijnen van € 155,--.

Deze kosten zijn inclusief boeken en examen BTA College.

Doorstroommogelijkheden

Met het diploma Telefoniste/Receptioniste kun je uitstekend instromen in de opleidingen Administratief Medewerker, Financieel Administratief Medewerker of Secretaresse. Als je je studie wilt vervolgen met de opleiding Secretaresse, dan hoef je de twee modulen Toetsenbordvaardigheid en Tekstverwerken niet meer te volgen. Als je verder wilt met Administratief Medewerker of Financieel Administratief Medewerker, dan hoef je van die opleiding de vier modulen Toetsenbordvaardigheid, Tekstverwerken, Telefoneren en Praktijkvaardigheden niet meer te volgen!