Secretaresse

Algemeen

Van de secretaresse wordt verwacht dat hij/zij alle voorkomende uitvoerende werkzaamheden kan verrichten. Denk daarbij onder anderen aan correspondentie, notuleren, ontvangst van bezoekers, gegevensbeheer en agendabeheer. Het is een veelzijdige baan met veel verantwoordelijkheden.

Is afwisselend werk iets voor jou, ben je goed in dingen regelen en hou je van werken met mensen? Voel je dan welkom bij onze opleiding Secretaresse!

De opleiding

Vooropleiding

Voor de modulen Zakelijk Nederlands, Zakelijk Engels en Notuleren is minimaal VMBO / MAVO niveau noodzakelijk. Voor de overige modulen is geen vooropleiding vereist. De opleiding Telefonist(e)/Receptioniste is een uitstekende basis voor een vervolgstudie Secretaresse. Je hoeft in dat geval twee modulen niet meer te volgen.

Niveau

Het niveau van deze opleiding is te vergelijken met MBO, niveau 3.

Programma

De opleiding bestaat uit de volgende acht modulen:

 1. Zakelijk Nederlands
 2. Zakelijk Engels
 3. Toetsenbordvaardigheid
 4. Tekstverwerken
 5. Kantoorpraktijk
 6. Spreadsheet
 7. Notuleren
 8. Rekenvaardigheid

Het is ook mogelijk om je in te schrijven voor één of enkele losse modulen.

Opleidingsduur

De opleiding bestaat uit vier keer tien weken. In elke periode van tien weken worden twee modulen gegeven. De gehele opleiding kan dus in veertig avonden (één jaar) worden afgerond. Elke module wordt afgesloten met een examen van BTA College, dat in de tiende week wordt afgenomen. Je legt dit examen af in de vertrouwde omgeving van je eigen school! Het is ook mogelijk om de cursus versneld te volgen. Je kunt er dan voor kiezen om de cursus in twee dagdelen per week te volgen. Je bent dan na 20 weken klaar met de opleiding.


Diploma/certificaat

Alle modulen worden afgesloten met een examen van BTA College. Bij voldoende resultaat geeft dit recht op een BTA College certificaat. Indien de resultaten van alle modulen samen aan de slagingsregels voldoen, ontvang je het diploma Secretaresse van BTA College. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een landelijk erkend LSSO examen. U dient zich dan zelf per module aan te melden bij het examenbureau LSSO. Kosten voor het landelijk examen LSSO zijn niet inbegrepen.

Vrijstellingen

Voor de module Toetsenbordvaardigheid wordt een vrijstelling verleend op basis van een gelijkwaardig diploma of certificaat (blindtypen, 10-vingersysteem, minimaal 130 aanslagen per minuut), dat minder dan drie jaar geleden is behaald. Het is na overleg mogelijk een instaptoets af te leggen, wanneer een diploma niet erkend is of ouder dan drie jaar. Bij voldoende resultaat ontvangt de cursist een vrijstelling.

Voor de module Tekstverwerken wordt een vrijstelling verleend op basis van een erkend diploma of certificaat dat minder dan drie jaar geleden is behaald voor de juiste versie van het tekstverwerkingsprogramma Word.

Voor de module Rekenvaardigheid kan een vrijstelling worden verleend als je beschikt over het diploma HAVO-wiskunde, MBO-lang economie, AOV-middenstand, BKB/PDB of een gelijkwaardig diploma.

Als je denkt voor een vrijstelling in aanmerking te komen, kun je daarvoor een schriftelijk verzoek indienen. Je moet dat verzoek wel voor het begin van de opleiding insturen. Sluit kopieën van diploma’s, certificaten en cijferlijsten bij.

Waar/wanneer

Startdata

Je kunt op vier momenten per jaar met de opleiding starten. De modulen zijn onafhankelijk van elkaar te volgen.

 • Start september
 • Start november
 • Start februari
 • Start april
  Direct starten is ook mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden!

Lestijden

Van 09.30 – 12.00 of 19.00 tot 21.30 uur (één uur en een kwartier per module), inclusief een pauze van vijftien minuten. De cursus wordt gegeven op de dinsdagavond en/of de woensdagochtend.

Leslocatie

BTA College

Kosmonaut 6b
3824 MK AMERSFOORT

t. 033 2586609

Tarieven

Prijs opleiding Secretaresse

 • Modulen:
  Toetsenbordvaardigheid 
  Tekstverwerken (Word) 
  Notuleren 
  Kantoorpraktijk 
 • Rekenvaardigheid 
  Spreadsheet (Excel) 
  Zakelijk Nederlands 
  Zakelijk Engels 
 • Prijs voor de gehele opleiding in losse modulen is € 1929,--.
  Prijs bij aanmelding complete opleiding € 1795,--. Uw voordeel € 134,--.
  U kunt de complete opleiding ook betalen in 12 termijnen van € 161,--.

Deze kosten zijn inclusief boeken en examen BTA College.

 

Doorstroommogelijkheden

Als je de opleiding Secretaresse met succes hebt afgerond, kun je doorstromen naar de volgende opleidingen:

 • Medisch Secretaresse
 • Financieel Administratief Medewerker