Medisch Secretaresse

Algemeen

Je mag jezelf Medisch Secretaresse noemen als je de algemene secretariële vaardigheden beheerst en daarnaast kennis hebt van een aantal specifieke aspecten van het werken in de gezondheidszorg.

De opleiding Medisch Secretaresse is gesplitst in twee opleidingen die allebei een jaar duren. De opleiding Medisch Secretaresse bestaat uit vier modulen voor de algemene secretariële vaardigheden en drie medische modulen. Je sluit de opleiding af met het diploma Medisch Secretaresse.

Met het diploma Medisch Secretaresse onderscheid je je bij een sollicitatie met specifieke medische kennis. Het diploma geeft je goede kansen op een baan in de gezondheidszorg (ziekenhuis, verpleeg- en zorghuizen, enz.).

De opleiding

Vooropleiding

Voor de opleiding Medisch Secretaresse is een vooropleiding van minimaal VMBO KB (Kaderberoepsgerichte leerweg) aan te bevelen. Instroom vindt veelal plaats op basis van HAVO- of VWO-vooropleiding. Ook cursisten met het diploma Secretaresse of Administratief Medewerker stromen vaak door.

Niveau

Het niveau van deze opleiding is vergelijkbaar met MBO niveau 4.

Modulen

De opleiding Medisch Secretaresse bestaat uit de volgende modulen:

 1. Toetsenbordvaardigheid
 2. Tekstverwerken
 3. Zakelijk Nederlands
 4. Notuleren
 5. Medische Administratie
 6. Medische Terminologie
 7. Anatomie en Fysiologie

Duur van de opleiding

De opleiding bestaat uit vier keer 10 weken. In elke periode van 10 weken worden twee modulen gegeven. De gehele opleiding kan dus in 40 weken (1 jaar) worden afgerond. Elke module wordt afgesloten met een examen van BTA College, dat in de tiende week wordt afgenomen. Je legt dit examen af in de vertrouwde omgeving van je eigen school! Het is ook mogelijk om de cursus versneld te volgen. Je kunt er dan voor kiezen om de cursus in twee dagdelen per week te volgen. Je bent dan na 20 weken klaar met de opleiding. Let op: De module Anatomie/Fysiologie bestaat uit 20 lesweken.

Tussentijdse instroom

Instroom in de loop van een cursusjaar is mogelijk. De modulen zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. Uitzondering is de module Anatomie en Fysiologie. Het is sterk aan te bevelen deze pas te volgen, nadat de module Medische Terminologie is afgesloten.

Zelfstudie

De studiebelasting voor de algemene modulen 1 t/m 4 is minder hoog dan voor de medische modulen 5 t/m 7. Gemiddeld genomen moet rekening gehouden worden met 9 tot 12 huiswerkuren per week.

Diploma/certificaat

Alle modulen worden afgesloten met een examen van BTA College. Bij voldoende resultaat geeft dit recht op een BTA College certificaat. Indien de resultaten van alle modulen samen aan de slagingsregels voldoen, ontvang je het diploma Medisch Secretaresse van BTA College. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een landelijk erkend LSSO examen. U dient zich dan zelf per module aan te melden bij het examenbureau LSSO. 

Vrijstellingen

Bij voldoende vooropleiding is het mogelijk vrijstelling te krijgen voor bepaalde modulen. 
Als je bij één van de opleidingen een certificaat hebt behaald voor de module Toetsenbordvaardigheid, Tekstverwerken, Zakelijk Nederlands of Notuleren, neem je het vroeger behaalde cijfer mee naar deze opleiding.

Waar/wanneer

Startdata

 • Start september
 • Start november
 • Start februari
 • Start april
  Direct starten is ook mogelijk! Vraag naar de mogelijkheden.

  Lestijden

  Van 09.30 - 12.00 uur of 19.00 - 21.30 uur (één uur en een kwartier per module), inclusief een pauze van vijftien minuten. De cursus wordt gegeven op de dinsdagavond of de woensdagochtend.

  Leslocatie

  BTA College

  Kosmonaut 6b
  3824 MK AMERSFOORT

  t. 033 2586609

 

Tarieven

Prijs opleiding Medisch Secretaresse

Modulen:
Toetsenbordvaardigheid 
Tekstverwerken 
Zakelijk Nederlands 
Notuleren 
Medische Administratie 

Medische Terminologie 
Anatomie en Fysiologie 

Prijs gehele opleiding in losse modulen is € 1979,--.

Prijs bij aanmelding complete opleiding € 1795,--. Uw voordeel € 184,--.
U kunt de complete opleiding ook betalen in 12 termijnen van € 165,--.